Investoři se smířili s ekonomickou recesí

Informační espresso investora

4. týden v červnu 2020

Report ke stažení v PDF.

Zažíváme nejhorší propad ekonomiky za posledních cca 80 let. Akcie propadly o 30% – 50% a během 3 měsíců se dokázaly dostat zpět. Důvodů je pro to několik včetně pumpování peněz vládami a centrálními bankami do ekonomiky. Investoři se zároveň smířili, že nemá cenu bojovat proti FEDu a určitou roli hraje i FOMO (fear of missing out). S ekonomickými propady se obecně počítá a začínají vyhlídky na rok 2021 a 2022. Přestože existuje riziko druhé vlny koronaviru, už se ví, že opětovné zastavení ekonomiky nelze provést. Přeplněné nemocnice spíše nehrozí a jsme jako společnost připraveni čelit ještě větší výzvě než tomu byla ta březnová.

Vzniká řada konspiračních teorií, možná to byl jenom test, možná to je hra velkých. Demokracie a svoboda slova jde v takových krizích stranou a měli bychom si dát velký pozor na vnímání opatření, která jsou schvalována.

Cítí to investoři do nemovitostí (omezené vybírání nájemného, strach z další regulace nájmů), ale i prostí občané. Doporučuji sledovat https://londonreal.tv/ Rozhovory, které byly zakázány Facebookem, YouTubem i Twitterem.

Ekonomika, růst akcií a bankroty

Bill Ackman poskytl další rozhovor, kde vyjádřil své názory na aktuální trh. Růst indexu SP500 je tažen především velkými společnostmi, které dokázaly z období koronaviru a karantény profitovat. Nejvíce byly postiženy malé společnosti.

Bill Ackman vysvětluje, že koronavirový dopad na společnosti sice je, ale v rámci jejich ocenění akcie to nemusí sehrát takovou roli. Pokud daná společnost dokáže přežít krizi, pak jednoroční ekonomický výpadek a neplnění finančních cílů není pro investory zásadní pro jejich “jiné” ocenění.

8 zásad, podle kterých Bill Ackman a jeho fond investuje

  1. Jednoduchá a předpovídatelná činnost společnosti
  2. Generování volných hotovostních prostředků (cashflow)
  3. Dominantní společnost na svém trhu
  4. Vysoké vstupní náklady při vstupu na trh
  5. Vysoký výnos
  6. Omezený výskyt rizik, které nelze mít pod kontrolou
  7. Silná účetní rozvaha. Společnost nepotřebuje externí financování k přežití.
  8. Excelentní management a dobré řízení společnosti.

Perspektiva, jak velké jsou trhy

Když se v médiích řekne, že USA schválily finanční inijekci 2 triliony USD, dokážeme si to představit v perspektivě? Když čteme ve zprávách, že American Airlines dostaly podporu ve výši 5,8 miliardy dolarů, jak hodně to ve skutečnosti je?

Proto, abychom dokázali přemýšlet i v těchto obrovských částkách, je potřeba si uvědomit kontext a perspektivu finančních trhů. Pro začátek dobře poslouží tato infografika.

Vytáhl jsem pouze první část, v té další v odkazu najdete zastoupení globálního dluhu, nemovitostí, derivátů, atp.

Největší hrozba je v pokračující globální recesi

Světové ekonomické forum zpracovalo výzkumný report, který reaguje na COVID-19 a snaží se odhalit, co nás zřejmě bude čekat v dalších měsících. Dle průzkumu je zřetelné, že největší rizika jsou v oblasti prodloužení globální recese, většího počtu bankrotů a vyšší nezaměstnanosti. Zajímavé na tom je, že největší zastoupení rizik a hrozeb nyní spadá do ekonomické sféry a nikoli té zdravotní (ze které média udělaly zprávu číslo jedno).

Regulace se budou zvyšovat

Regulace v podnikání a obecně v ekonomické aktivitě se budou do budoucna stále zvyšovat. Tento trend je patrný a obzvláště v dobách krize a recese mají jednotlivé státy a úřady zvyšovat a zpevňovat své pravomoce.

FED nově ohlásil, že v rámci stress testu nebudou moci velké americké banky odkupovat vlastní akcie a vyplácení dividend bude omezeno, alespoň do Q42020.

Bankovní domy jsou pilířem pro současný finanční systém

Banky jsou robusním byznysem. Přestože mám řadu výhrad k aktuálnímu finančnímu systémů, současně si uvědomuji roli bankovních domů, jejich sílu a především nezastupitelnost. Aktuálně neexistuje nic, co by funkci banky mohlo plnit namísto banky samotné.

Při předpokladu zvyšující se roli FEDu a státní moci v rámci určování ekonomického směřování zemí, se otevírá velký prostor pro komerční banky, které de facto propojují státní peníze se soukromým sektorem.

Narozdíl od minulé krize v roce 2008/2009 (kdy zkrachoval Lehman Brothers), aktuálně nevidím “bankovní chyby”. Investování do akcií některých bank vidím jako smysluplné a opodstatněné pro investora, který diverzifikuje a zároveň hledá zajímavý výnos.

Společnost Nike mám ve sledováčku.

Byznys model je velmi dobrý, orientuje se na klienty ve 360 stupňové úrovni (nové, stávající i ti, kteří odcházejí). Tvoří vlastní ekosystém (podobně jako Apple) a jde marketingovým směrem Blue Ocean. Nedávné zveřejněné výsledky Nike nebyly dobré, což investoři vnímají různé. Pokles prodejů je evidentní z důvodu COVID-19. Co hodnotím osobně ne příliš dobře pro vstup je aktuální cena akcie, která se rychle po propadech dostala na téměř stejnou hodnotu jako před krizí.

Dividendové investování je podceňovaným přístupem

Dividendy jsou stabilnější než ceny akcií. Pokud jsou dividendy omezovány anbeo pozastavovány, dostávají se na původní cenu rychleji než se dostane cena akcií společnosti. Tempo růstu dividend odpovídá v průměru tempu inflace, což je pro investora pozitivní zpráva. Průměrná dividenda napříč USA trhem jsou 2%. Existují však akcie, které mají mnohem vyšší dividendu, např. 5% – 15%.

Investoři pak vyhledávají také tzv. dividendové aristokraty, tedy společnosti, které dlouhodobě vyplácí dividendu.

Než-li vybírat konkrétní společnosti, lze investovat do dividendových ETF. To mě osobně přijde také velmi zajímavé.

Boeing zahajuje testování letadel 737-MAX. Bude zajímavé sledovat výsledky. Pohyb ceny akcie je určitě na pořadu dalšího týdne.

Facebook čelí dalšímu skandálu, tentorkát v rámci bojkotu reklamy od řady velkých společností z důvodu, že Facebook nedokáže filtrovat a rozdlišovat nenávistivé příspěvky a příspěvky s dezinformacemi. Cena akcie FB spadla z 242 USD na 216 USD, to už je určitý znatelný rozdíl. V této cenové hladině jsme lehce pod úrovní předkoronové doby. Pokud máte Facebook v hledáčku, tak toto jsou přesně ty události, které vám signalizují nákupní zónu. Nemám obavu o to, že se tento “problém” zanedlouho překoná.

Akcie Bershire Hathaway (BRK-B) se přibližují březnovému minimu. To je úroveň léta 2017. Velmi zajímavé!

Kryptoměny

Ve světě kryptoměn se stále více mluví o decentralizovaných financích (DeFi). Je to částečné buzzword, ale budou hrát úlohu v novém finančním systému. Chtěl bych ale vyzdvihnout roli blockchainu, který se postupně ztrácí z médií. Do médií nastupují nové buzzwordy, včetně decentralizovaných financí, avšak i ty fungují na bázi blockchainu. Blockchain se tak stává technologií, která figuruje v pozadí, běžný občané o ni nevědí a přesto ji budou používat.

Toto je obrovský shift, který pro mnohé stále neviditelný. A chtěl jsem jej zmínit, protože společnosti, kterou budou vyvíjet “něco” s blockchainem, mají velké příležitosti.

Seznam blockchainových společností si můžete prohlédnout přehledně v této databázi: https://icomarks.com/blockchains

Virtuální pozemky – investiční příležitost, která tu již byla pár let nazpět, ale nyní jsou dostupnější (technicky) pro nákup a následný prodej. Právě mám v procesu zkoumání:

  • Somnium Space
  • Decentraland
  • Cryptovoxels
  • The Sandbox

Řada zasvěcených lidí říká, že na samotný prodej/nákup je z investičního hlediska již pozdě. Mě ale zajímají stavby a případný polo-pasivní příjem, což právě tyto světy mají potenciál umožnit.

Závěrem

O čem může dnes přemýšlet běžný investor?

Začínáme období léta a pro investory to znamená určitou přípravu na blížící se volby amerického prezidenta v USA. Existuje řada investičních strategií, avšak ta, která souzní se mnou osobně je taková, abych budoval portfolio, které není závislé na tom, kdo vyhraje americké volby na pozici prezident USA.

Tak jako jsem výše v reportu zmiňoval konkrétních 8 bodů, podle kterých Bill Ackman a jeho fond Perkshing Square Holdings vybírá společnosti, tak je třeba mít své vlastní body a priority, podle kterých filtrovat společnosti do investičního portfolia.

Pozor na emoce, na současném trhu je jich mnoho.

Investujte s rozumem a opatrně!