Metaplex MPLX token: Proč ho kupují velké fondy?

metaplex mplx token

Několik kryptoměnových fondů, včetně Pantera Capital, ParaFi Capital a dalších, nedávno nakoupilo významné množství tokenů Metaplex (MPLX) od Wave Digital Assets, které byly původně drženy FTX.

Podle zdroje, který se odvolává na dokumenty z konkursního řízení, držel původně FTX majetek 72,6 milionu tokenů MPLX. Z toho bylo za posledních pět měsíců prodáno soukromě 62,6 milionu tokenů. Minulý měsíc bylo z FTX peněženky převedeno dalších 2,5 milionu tokenů. Zbývá už jen 7,5 milionu tokenů, které budou plně odemčeny 19. září 2024.

Co je Metaplex

co je metaplex mplx

Metaplex je protokol založený na blockchainu Solana, který podporuje vytváření digitálních aktiv, včetně záměnných a nezáměnných tokenů (NFT). Od svého spuštění v roce 2021 tvrdí Metaplex, že jeho platforma umožnila těžbu více než 550 milionů aktiv v rámci 55 milionů jedinečných peněženek.

„Standardy Metaplex využívají přední projekty jako Helium, Tiplink, Driphaus, Pump.fun a Dialect, pokrývající široké spektrum využití od DePINs po platby, zprávy a ekonomiku tvůrců,“ řekl James Ho, spoluzakladatel a řídící partner v Modular Capital.

„V roce 2024 zatím Metaplex vygeneroval poplatky v hodnotě 70 000 SOL, což představuje roční výnos přibližně 13 až 14 milionů dolarů. Věříme, že Metaplex má skvělou budoucnost díky své kompletní infrastruktuře podporující tvůrce a vydavatele tokenů,“ dodal Ho.

Které fondy nakoupily Metaplex

Modular Capital, jeden z fondů, který nakoupil MPLX od Wave Digital, zakoupil přibližně 700 000 tokenů za průměrnou cenu 0,21 dolaru v dubnu, přibližně s 25-30% slevou v té době. MPLX má v současnosti hodnotu 0,25 dolaru, s plně zředěnou valuací přibližně 245 milionů dolarů, uvádí CoinGecko.

„MPLX stále zůstává mimo hlavní pozornost a obchoduje se s nízkým násobkem,“ řekl Ryan Watkins, spoluzakladatel Syncracy Capital.

„Věříme, že Metaplex je klíčovou infrastrukturou pro ekonomiku digitálních aktiv na blockchainu Solana a že se nakonec stane jedním z nejcennějších projektů na Solaně.“ Watkins potvrdil, že Syncracy v dubnu nakoupil tokeny MPLX v hodnotě 1,4 milionu dolarů za cenu 0,20 dolaru, což v té době představovalo přibližně 40% slevu.

Kromě Modular a Syncracy nakoupily MPLX od Wave Digital i fondy Pantera, ParaFi a Theia Blockchain. Felipe Montealegre, spoluzakladatel Theia, potvrdil nákup, ale odmítl poskytnout podrobnosti. Pantera Capital a ParaFi Capital vedly společně nákup MPLX. The Block se obrátil na Wave Digital pro komentář, ale bohužel neobdržel odpověď.

„Jsme držiteli tokenů MPLX,“ řekl Cosmo Jiang, portfolio manažer v Pantera Capital. Metaplex zapadá do dlouhodobé investiční strategie Pantera, která se zaměřuje na vysoce kvalitní protokoly s produktem vhodným pro trh a potenciálem generování hodnoty, dodal.

Josh Solesbury, investor v ParaFi Capital, potvrdil investici do MPLX a uvedl, že ParaFi nakoupil tokeny od třetí strany, která prodávala své podíly z majetku FTX, aniž by zmínil Wave Digital.

Stephen Hess, ředitel Metaplex Foundation, odmítl komentovat konkrétní informace v tomto článku, ale uvedl: „Ekosystém Metaplex bude velmi těžit z přidání této nové skupiny strategických držitelů tokenů, kteří mohou podpořit protokol, jak vstupuje do své další fáze růstu.“

MPLX je pouze poslední aktivum z majetku FTX, které přitáhlo kapitál venture capital fondů. Prodej diskontovaných Solana tokenů v hodnotě 7,5 miliardy dolarů z majetku FTX začátkem tohoto roku také zaujal zájem VC fondů, včetně Pantera Capital, která v dubnu a květnu nakoupila SOL tokeny poté, co v březnu 2024 údajně chtěla získat 250 milionů dolarů pro tuto investici.

Zdá se, že FTX prodala většinu svých tokenů a podle údajů od Arkham nyní drží aktiva v hodnotě přes 376 milionů dolarů. Není však jasné, jaký zisk majetek skutečně přinese, pokud bude prodávat některé nelikvidní nebo nefunkční tokeny, jako je jeho zásoba FTT tokenů, které mají údajně hodnotu téměř 325 milionů dolarů při současných cenách.

Cena Metaplex tokenu

V září 2024 se obchodují token Metaplex (MPLX) za 0,28 USD.

metaplex tokeny cena