Firmy i svět má ohromnou schopnost restartu

Informační espresso investora

2. týden v červnu 2020

Report ke stažení v PDF.

V posledních 200 letech se nevyplácelo sázet proti Americe, jak říká Warren Buffett. A dnes se nic nezměnilo.

Americký trh zaujímá i u mě nejvyšší investorskou pozornost.

Ekonomika, růst akcií a bankroty

Velmi zajímavá data a informace o cestujících, kteří prošli letištními checkpointy v USA. Je vidět, že křivka má tendenci se pomalu navracet směrem vzhůru. Stále jsme však v 80% negativní úrovni. Otevírání leteckých linek pomáhá nejen samotným aerolinkám, ale také společnosti Boeing a Airbus.

Akcie Boeing vystoupaly z konce května z úrovně 150 USD na aktuální cenu 216 USD. Boeing odkrývám ve svém portfoliu v nákupní ceně 139,60 USD. Věřím sice, že je zde stále prostor pro růst, avšak zároveň jsem přesvědčen, že trh má i lepší (bezpečnější) tituly. Akcie Boeingu aktuálně nemám v plánu prodat.

O akciích Boeing jsem již reportoval (report Trh ještě není z nejhoršího venku) v dubnu, kdy jejich cena byla 130 USD. V květnu jsem následně v reportu Šetřit prostě nestačí avizoval svoji preferenci k Boeingu a Airbusu.

Přestože druhá vlna koronaviru může přijít, vlády budou potřebovat udržet ekonomiku funkční a aktuální lockdown březen až květen byl pro světové ekonomiky poměrně destrukční. Bude třeba přicházet s novými alternativními opatřeními, které dovolí ekonomice fungovat.

Že velké aerolinky nemohou zbankrotovat? Jihoamerická Avianca podala bankrot ještě v květnu 2020. Bankrot neznamená však konec společnosti. Je to spíše reorganizace.

Akciím Herzu sem se již věnoval v některých předešlých reportech a opět získaly velkou pozornost investorů. Akcie Hertzu se po bankrotu dostaly na minimální úroveň 0.80 USD. Odtud ale vyskočily do maxima až 5.5 USD. Přišla obrovská vlna spekulantů, kteří táhnou cenu vzhůru. Dle mého názoru příliš nesmyslně, protože neexistují data, která by mohly potvrdit/vyvrátit stav po bankrotu. Kupovat Hertz na úrovni 4 USD v dnešní situaci mi přijde více spekulantské než investorské.

Vzpomeňme na situaci v roce 2009, kdy bankrot podal General Motors Company, byl delistován z burzy a investoři neobdrželi žádnou náhradu. Nové akcie General Motors byly zalistovány na burzu a společnost má aktuální hodnotu 42 miliard USD.

Samotné společnosti i celý svět má ohromnou schopnost restartu. Peníze se ale neustále přelívají, což z investorů dělá úspěšné či neúspěšné jedince.

Začalo mě zajímat, zda existuje nějaký veřejný seznam společností, které podaly bankrot v roce 2020. Prozatím jsem našel seznam Wikipedie. Není ale dobře aktualizovaný, protože např. Hertz tam ke dnešnímu dni ještě není. Seznam nabízí i např. portál Forbes, je komplexnější, ale nepřijde mi příliš přehledný.

Kyle Bass (Hayman Capital Management) předpovídá krizi Hong Kongské měny do konce roku 2020. Založil dokonce fond, který shortuje Hong Kongský dolar. Situace v Hong Kongu je poměrně složitá a věnovat se ji proto nebudu. Je třeba se držet toho, kde jsme schopni kvalifikovaně identifikovat a predikovat.

Apple si bude nově vyrábět sám mikročipy do Macbooků namísto dosavadní spolupráce s Intelem. Nemyslím si, že to Intel nějak zásadně ovlivní. Co naopak citím je to, že velké společnosti si raději vyráběji “vše” sami. Podobné je vidět u společnosti SpaceX.

Akcie společnosti Cloudera (software, cloud, datové inženýrství) raketově vyrostly o 21%, poté co se objevily v médiích spekulace o tom, že by společnost mohla koupit IBM. Akcie Cloudery má v portfoliu také známý investor Carl Icahn. Společnost Cloudera byla založena v roce 2008 třemi inženýry z Google, Facebooku a Yahoo.

Spekuluje se, že Amazon odkoupí část podílu v indické telekomunikační společnosti Bharti Airtel. Vstup na indický trh by mu pomohl v expanzi produktů včetně služeb cloud computing. Konkurenční indický Jio již spolupracuje s Microsoftem.

Akcie Avast byly zapsány do indexu londýnské akciové burzy FTSE 100. Index kvůli problémům opustila např. aerolinka easyJet či provozovatel výletních plaveb Carnival.

Snowflake poslala žádost o možnost IPO (vstup na burzu). Jedná se o společnost, která se zaměřuje na cloud computing (alternativa k Azure od Amazon anebo Google Cloud Platform). Má předjednané strategické partnerství se společností Salesforce. Toto doporučuji sledovat. Snowflake je pro mě velmi zajímavý.

IPO Nikola Corporation (NKLA) jsem bohužel nestihl pokrýt. Pro případné zájemce doporučuji projít tuto prezetnaci na seznámení se společností.

Palantir IPO, které může proběhnout v roce 2020/2021 bude velmi sledované, a to také díky spoluzakladateli Peter Thiel (bývalý spoluzakladatel PayPal).

Reportovaná nezaměstnanost v USA 13,3% je chybná a publikace proběhla přestože o chybě úřad věděl. Neuvěřitelné. Netřeba dalšího komentáře.

Kryptoměny

Tvůrce Bitcoinu je stále neznámý, přestože se nedávno objevilo video, které argumentuje, že Satoshi je Adam Black, britský odborník na kryptografii. Adam Black však sám přiznal, že Satoshi není a pro Bitcoinu bude lepší, když se budeme soustředit na technologii a nikoli na pátrání po tom, kdo je Satoshi Nakamoto. 

Můžeme se těšit na připravovaný film o životě bratrů Winklevoss, kteří získali velké peníze od Marka Zuckeberga (mimosoudní vyrovnání “ukradaného” nápadu Facebook), které následně použili do krypto investování a burzy Gemini. 

Anonymní kryptoměny bude do budoucna obtížnější nakoupit i obchodovat. Burza Huobi ohlásila ukončení podpory pro Monero. Monero je v 30% případech stále vysledovatelné.

Report ke stablecoinům vydal Coinmetrics. Mimojiné také zjistil, že zvýšenou aktivitu u kryptoměny Paxos vyvolalo obchodování ponziho schéma.

Moje další plány

Osobně se postupně připravuji na vstup do nemovitostí. Pokud budou okolnosti nakloněny, může to být už v roce 2020. Ve svých cílech mám rok 2021.

Ústecký kraj je dle statistik i interní komunikace velmi zajímavý a naštěstí mám tu výhodu, že jsem se zde narodil (mám nějaké místní znalosti).

Realitymix zveřejnilo statistiku nemovitostí – průměrnou cenu na 1 metr čtvereční napříč kraji ČR. Průměrná cena bytu v Ústecké kraji o rozměrech 60 metrů čtverečních je 1,5 milionu korun – což je nejnižší v celé ČR.

Meziroční inflace je aktuálně 3,6 %. Průměrná úroková sazba je 2,4 %. Jinými slovy si půjčujeme peníze za nižší číslo než je inflace, a to je výborný.

Byl jsem však upozorněn na často zapomínané pravidlo pro investování do nemovitostí. Úroková sazba není to nejdůležitější, co dokáže zahýbat s výnosem. Je to nejčastěji kupní cena nemovitosti.