Šetřit prostě nestačí

Informační espresso investora

4. týden v květnu 2020

Ben Franklin říkal, že ušetřený dolar je vydělaný dolar (původně anglicky: “A penny saved is a penny earned.”).

To je sice pravda, ale neúplná!

Pouhé šetření peněz nám nepomůže dosáhnout finanční svobody a nezávislosti. A nepomůže nám příliš ani ušetřit dost peněz na důchod.

Mojí odpovědí je, že pokud chceme získat finanční svobodu, nezávislost anebo i jen mít pohodové stáří, musíme investovat.

Investovat v první řadě do svého vzdělání a rozšiřovat své know-how. Neustále zvyšovat svoji finanční gramotnost.

Nacházíme se ve velmi dynamickém období a mnozí (více než kdy jindy) se shodují, že dnes je ta doba, která nabízí řadu investičních příležitostí. K investicím je třeba ale přistupovat s kritickým myšlením a dobře zvážit své rozhodnutí.

Po řadě ohlasů jsem se v tomto reportu zaměřil více na akciový trh a konkrétní tituly. Přidávám i své myšlenky, názory a pohledy. Report jsem doplnil i o další finanční aktiva, u kterých cítím, že je potřeba se vzdělávat, sledovat a v některých strategií si umím představit, být i aktivním investorem.

Šetřit dnes prostě nestačí!

Akcie

Pro všechny, kdo sledují letecký průmysl a akcie aerolinek, doporučují přečíst tento článek. Většina velkých aerolinek sice dostala státní finanční podporu, ale to je před krachem nemusí zahránit. CEO Boeingu se vyjádřil, že je pravděpodobné, že některá z velkých amerických aerolinek vyhlásí bankrot. Jen připomínám, že Warren Buffett prodal veškeré akcie amerických aerolinek během 1Q a 2Q 2020.

Investice do akcií amerických aerolinek hodnotím jako vysoce rizikovou. Boeing, případně Airbus jsou pro mě mnohem zajímavějšími akciovými tituly.

Jsem příznivcem amerického akciového trhu a myslím, že z krize vyjde USA silnější. Jako investor přemýšlím samozřejmě také o geografické diverzifikaci. Asie je pro mě dalším trhem, který má smysl rozumně zainvestovat.

Kateřina Zychová z Verdi Capital sdílí tipy na Alibabu a Tencent právě na asijském trhu. Kateřinu Zychovou jsem slyšel osobně na jedné z investičních konferencí a od té doby ji mám tak trochu v oblibě. Přetočit můžete na 9 minutu, kde najdete další investiční tip, tentokrát na anheuser-busch (inBev).

Investoři, kteří vyhledávají rizikovější tituly, se mohou blíže podívat na společnost Park Hotels Park Hotels & Resorts Inc. (NYSE: PK). Jedná se o společnost, která spravuje na 33 tisíc hotelových pokojů a má 75% kapacit v Hiltonu. Narozdíl od Hiltonu je ale akcie PK mnohem níže od svých maxim. Hilton je samozřejmě známý, ale kdo zná PK? Velmi mě pak překvapilo finanční zdraví společnosti a její poměrně vysoký volný kapitál. Detaily zde. A jak jsem tuto akcii objevil? Bill Ackman nakoupil malou část do svého portfolia v 1Q 2020.

A pojďme podívat na rozložení portfolia některých nejbohatších lidí světa, např. Billa Gatese jako investora.

Akcie BRK-B v zastoupení 47% z celkového akciového portfolia. Warren Buffett a Bill Gates jsou mj. také dlouholetí kamarádi. Na druhém místě společnost Waste Management Inc. Téměř 10% alokace. Velmi zajímavé! To nebude náhoda, mám ve sledování.

Akcie Hertz (pronájmy aut) je ve velkých finančních problémech a na ceně akcií to je zřetelné. Nastoupil nový CEO Paul Stone, akcie na to zareagovaly mírně pozitivně. To je dobrá zpráva, avšak pokud mám hodnotit, tak je toto jeden z těch rizikovějších titulů. Osobně si to raději nechám ujít.

Vltava Fond (Daniel Gladiš) aktualizoval prezentaci fondu kvalifikovaným investorům a je volně přístupná zde. Jedná se o základní prezentaci, přesto se na ni doporučuji podívat, některé informace mohou hodnotovým investorům pomoci. Největší pozici mají v akciích BRK-B (Bershire Hathaway, Warren Buffett) a s tímto skutečně souzním. Geografická diverzifikace ukazuje na 46,9% zastoupení v USA, 14,7 % v Kanadě, 11,6% ve Velké Británii. Alokace pouhých 0,3% do ČR nepřekvapí, ale významné povšimnutí je především v rámci nulové alokace investic v Číně.

Kryptoměny

Máme pár dní po halvingu Bitcoinu (11. května 2020) a stále jsme v rozmezí 8 – 10 tisíc USD/BTC. Myslím, že už nemá význam zmiňovat jakékoli odhady na další měsíce anebo roky od různých autorů. Predikce do budoucna budou a budou pozitivní i negativní.

Ti, kteří chtějí proniknout hlouběji do teorie Stock-To-Flow (S2F) a souvislosti s Bitcoin halvingem, mohou pročíst český článek zde. Predikce Jaroslava Chudáčka je do konce roku 2020 překročení ceny Bitcoinu 20 tisíc USD. V dalším roce bychom se měli přiblížit 100 tisícům USD (80 tisíc USD).

Anglický článek, který jde ještě více do hloubky v modelu Stock-To-Flow je dostupný zde.

Logaritmická křivka nám ukazuje jinou perspektivu než ty lineární křivky, na které je náš mozek zvyklý.

Co si o tom myslím?

Je to možné (snad všechno je možné v tomhle světě) a současně to nemusí vyjít. Úkolem investora je zhodnotit pravděpodobnost. Pokud mám uvažovat o tomto roku 2020, podle mě bude hodně záležet na reálné ekonomice a na dopadech koronavirové krize a souvisejících opatřeních. Spíše bych zastával konzervativnější postoj. Nebude pro mě zvláštní, když cena BTC bude pod 10 tisíc USD. To však nic nemění na mé kryptoměnové strategii, která je “akumulační”.

Zajímavostí je graf adopce Bitcoinu mezi muži a ženy. Samozřejmě toto lze odhadnout, ale je dobré mít potvrzená data s konkrétními čísly. Samozřejmě v investicích nám tento průzkum asi nijak nepomůže, ale pokud máme rozumět tomu, do čeho investujeme, je potřeba se vzdělávat komplexně v dané oblasti. Jedině tak získáme tolik potřebnou perspektivu.

Počet ATM na kryptoměny stále roste.

Film Monero means money

Komunita okolo kryptoměny Monero vydala dokumentární film, který je zdarma ke shlédnutí. Zejména pro začátečníky a ty, kteří chtějí poznat, proč kryptoměny mají své místo v budoucnosti a v čem je Monero jiné než Bitcoin, je film vřele doporučovaný.

Portál Reddit spouští komunitní body založené na Ethereum blockchainu. Pokud bude projekt úspěšný, myslím, že to bude další významný use case důkaz, jak využít blockchain technologii a kryptoměny v současných byznys modelech. Pro další adopci je toto potřebné.

Nemovitosti

V mých 5 letých cílech jsem měl napsané, že chci pořídit investiční nemovitost. Příchod krize a očekávané recese pro mě znamená příležitost, a to i právě v oblasti nemovitostí. Rok 2020/2021 tak může být mým rokem, kdy poprvé vstoupím do této investice. Pozorně sleduji. Popravdě ale nevnímám příliš hlasů o tom, že by ceny nemovitostí měly rapidně klesat. Dopady koronavirových opatření budou na ekonomice patrné v číslech až 3Q 2020, takže vyhlížím podzim 2020, kdy je možné, že se rétorika změní a s ní i poptávka/nabídka.

Jak o bydlení přemýšlí české start-upy na nemovitostní scéně si můžete přečíst zde.

P2P půjčky

Mintos vydal průzkum o tom, jak se chovají investoři do P2P půjček v reakci na koronavirus.

  • 65% investorů své pozice drží případně je navýšili o nové prostředky.
  • 43% investorů nezměnilo svoji investiční strategii v rámci P2P půjček.
  • 11% investorů vybírá své prostředky a čeká, jak se situace vyvine.

Zajímavosti

Uber propouští 25% zaměstnanců v důsledku koronavirové krize. Jedná se o jedno z největších propouštění v celé historii společností, které vznikly v Silicon Valley. Uber Eats v České republice končí a chce se soustředit na jiné (lukrativnější) trhy. Pro porovnání Lyft propustil 17% svého týmu a u AirBnB to bylo 25%.

Elon Musk se zbavuje veškerého fyzického majetku.

Podzimní americké volby jsou jedním z možných hybatelů, které mohou výrazně ovlivnit další směřování trhů. Bude záležet jak Donald Trump dokáže ustát situaci okolo koronaviru, a to jak zdravotní, tak finanční.

Amazon je známý především jako e-commerce a cloud byznys. V dubnu jsem publikoval tip na video gaming industry a tento názor stále zastávám. Bude to silné odvětví do budoucna. Amazon vydal novou hru Crucible a v médiích vychází zpráva o tom, že video gaming je další “byznysová noha” Amazon byznysu. Nezapomeňme, že Amazon vlastní streamovací video-gaming platformu Twitch, která podle průzkumu je stále největší. Playstation oznámil, že má již 2,2 milionů předplatitelů v rámci Playstation Now a v rámci Playstation Plus již 41 milionů uživatelů.