Trh ještě není z nejhoršího venku

Informační espresso investora

29. dubna (5. týden v dubnu 2020)

Akciový trh se odrazil od svého minima (březen 2020) o více jak 30%. To je obrovský nárůst. Skoro to vypadá na „V“ recovery, tedy jak rychle jsme šli dolů, tak rychle půjdeme nahoru. Zdá se, že investoři začali věřit v natisknuté penze, které se rychle poslali do oběhu.

Naskakovat do takového trhu se zavřenýma očima a s pocitem, že bude dobře, je ale velmi riskantní. Trh zdaleka není z krize venku.

ERSTE ve svém příspěvku srovnávala poslední finanční krizi a aktuální situaci na finančních trzích v době koronaviru. Níže uvedený graf ukazuje, že pravděpodobně stále nejsme z nejhoršího venku. Pokud máte čas na jeden příspěvek, tak výše uvedený doporučuji přečíst. Najdete tam informace také o zlatu.

Mezinárodní měnový fond oznámil, že očekává v roce 2020 globální recesi, která bude nejhlubší odo dob Velké hospodářské krize.

Pozor, recese neznamená, že ceny akcií a dalších aktiv spadnou na svá minima. Zjednodušeně řečeno to znamená, že výkon ekonomik bude v záporných číslech.

Datatrekresearch nepředpokládá, že krize bude větší než finanční krize 2008.

Předkrizovou úroveň bychom měli ve světě i v ČR dosáhnout zřejmě v roce 2022.

1. Nejdůležitější

Jeff Bezos se stal nejbohatším mužem planety. Od března je „bohatší“ o 23 miliard dolarů. Jeho společnost Amazon dosáhla svých nových ATH (nejvyšší ceny akcií v celé historii). Amazon je jednou ze společností, která výrazně táhne celý trh nahoru, včetně SP500.

CEO Airbus řekl, že se jedná o největší krizi v leteckém průmyslu. British Airways plánuje propustit na 12 tisíc zaměstnanců (cca 30%). CEO Ryanairu řekl, že nebude létat, pokud bude nařízeno, že prostřední sedadlo bude muset zůstat volné.

Pfizer bude brzy testovat vakcíny proti COVID-19 a záchranná verze vakcíny by mohla být na trhu prý na podzim 2020. To by výrazně pomohlo Donaldu Trumpovi v opětovném zvolení.

Apple a Google dokončují napojení API pro developery, aby mohli napojit a dále vyvíjet aplikace, které budou mít za úkol trackování lidí a preventivní ochranu proti COVID-19. Ochrana soukromí je prý zaručena. Tohle se ale mnoho lidem nelíbí a osobně z toho nemám také dobré pocity. Příliš snadno se to může zvrtnout. Google je navíc známý svoji otevřenou spoluprací se státními složkami.

Popularita Zoomu (software video přenosy, konference, meetingy) otevřela otázky o ochraně soukromí. Denně už hostil na 300 milionů účasníků online. Defaultní nastavení Zoomu ale není bezpečné. Zájemcům doporučuji prozkoumat zoombombing. Do některých meetingů se už připojili nevyžádaní lidé, kteří ostatní začali obtěžovat pornografií. Všem školám v USA je doporučeno namísto Zoomu používat MS Teams. V Evropě je tento trend podobný. Další body pro Microsoft. MSFT mám na watchlistu, ale nárůst měl v posledních týdnech přiliš velký na to, abych byl v nákupním módu.

Facebook se pustil také do skupinových chatů, meetingů a konferencí. Vidí tu obrovskou příležitost. Facebook vidím jako velmi silného hráče do budoucích měsíců.

2. Data

Ze sociálních sítí má největší úspěch v koronavirové době TikTok (vlastní čínská společnosti ByteDance). Na burzu by mohl jít už v roce 2021.

Video gaming má historicky nejvyšší tržby a doba „uzavření lidí doma“ mu velmi pomáhá. Již jsem o tom mluvil v minulém reportu. Podívejte se na akcie Nintenda. U předkrizové úrovně 43 USD/akcie, spadly na minimum 38 USD/akcie odkud vyrosly na 54 USD/akcie.

3. Názory

Ekonomika České republiky by mohla v roce 2020 klesnout podle odhadů až o 11%. Minulý rok (2019) měla ČR růst 2,5%. Rok 2021 by už mohl být pozitivní, očekává se +9%. Nezapomínejme však, že když něco klesne o 50%, následně musí být nárůst 100%, abychom se dostali na původní hodnotu.

Evropská unie nekooriduje COVID-19 krizi příliš dobře, každý stát si řeší opatření po svém. První dotace se ale už rozbíhají.

Společnost Adobe dostala od LYNX tip na long nákup. Cena akcie je stále v dostupném rozmezí. Zájemci mohou přečíst více v odkazu. V době karantény se jedná o jednu ze společností, které tato doba poměrně pomohla. Byznys Adobe je aktuálně založený na subscribing modelu (měsíční/roční platby zákazníků), což společnost staví mezi silné hráče. Přechod od licencování (jednorázový poplatek) na SaaS (software-as-a-service) bylo jedno z nejlepších byznysových rozhodnutí společnosti.

Bill Ackman sdílí své názory v podcastu k aktuální situaci i investování obecně. Bill Ackman je jedním z těch, které pozorně sleduji.

Pozorně však sledujme roční schůzi Bershire Hathaway, která se bude konat na začátku května.

Pro představu výše je screen, který znázorňuje zastoupení jednotlivých pozic, které má Warren Buffett. Doporučuji věnovat zvýšenou pozornost první pětici – není náhoda, že mají nejvyšší zastoupení v portfoliu. Není náhoda, že na prvním místě je Apple.

4. K zamyšlení

Řada opatřeních, která se nyní přijímají jako dočasná se mohou projevit jako trvalá. Vzpomeňme na letištní kontroly po 11. září 2001, které se staly novým standardem, dokonce už to nikomu nepřipadá „zvláštní“.

Filmy z kin se přesouvají na streamovací platformy. Mluvilo se hodně také o Walt Disney, který spouštěl Disney+. Společnost to ale nebude mít jednoduché nejen díky zvyšující se konkurenci ve streamovacích službách, ale také z úhlu svého byznysu, který je z velké části založen na zábavném průmyslu ve fyzickém (nikoli virtuálním) světě.

Jeden z nejdůležitějších prvních grafů, které by měl vidět hodnotový investor, pokud uvažuje o investici do Walt Disney. Zábavné parky neotevřou několik dalších měsíců. Přečíst si můžete příspěvek o tom, jak Disney vydělává peníze.

Boeing dělá změny ve vedení. Přestože trh obecně roste, akcie BA jsou stále na velmi nízké úrovni okolo 130 USD/akcie. Letecká doprava je nezbytná pro další růst globální společnosti, bude otázkou času, kdy akcie půjdou opět nahoru. Nebude to však snadné, velké problémy má s modelem 737 MAX (který po dvou haváriích připravil o život 346 lidí). Přečíst si můžete názor, proč raději neinvestovat do akcií Boeingu.

Proč se tolik věnuje oblasti aerolinek? Protože věřím, že zde je možné najít tituly, které budou pro investora ve středně-dobém časovém horizontu mnohem více ziskovější než ty, kteří se vrátili o 30% výše spolu s celým trhem (SP500).

Pokud máte strach, že jste něco propásli…

Pak byste měli uvažovat o nastartování strategie pravidelného investování. Časování trhu je nebezpečné a mnozí dospěli k názoru, že i nemožné. Během roku existuje jenom několik málo dní, případně týdnů, kde je možné chytit „nejlepší obchody“. A nyní stojíte před otázkou, zda dokážete celý rok trpělivě čekat na tyto dny/týdny, rozeznat je a ještě k tomu být natolik odvážní, abyste zainvestovali.

Informační espresso investora není report o signálech na nákupy společností ani tipování, do čeho teď investovat. Má vám nabídnout pohled na aktuální dění na finančním trhu včetně kritických pohledů a alternativní perspektivy, tak abyste ještě jednou přehodnotili své investiční záměry.